Wunderschönes dunkelviolettes Gewand mit dunkelvioletten Rändern. Ausdrucksstarkes Bouquet mit roten Früchten wie Schwarzkirschen, Feigen und Pflaumen. Mit würzigen Noten und schwarzem Pfeffer. Dicht und konzentriert am Gaumen, der sich in Richtung Frische und würzigerer Aromen öffnet, mit Eleganz und Tiefe. Sehr langer Abgang. Grandiose Aromenexplosionen! 75% Carmenere, 18% Cabernet Sauvignon, 7% Merlot.
James Suckling
Extremely aromatic with red currants, blackcurrants, spices, iodine, paprika and subtle hints of white pepper. Fresh flowers, fresh sage, lavender and some pine needles and sandalwood. Medium-bodied with perfectly integrated tannins that go on for minutes with refined and harmonious fruit that integrates beautifully into the wine, giving it a weightless structure that shows class and verve. Endless balance and length. It’s so balanced that you could drink it now but it will age for decades. A blend of 75% carmenere, 18% cabernet sauvignon and 7% merlot. Best after 2028.
Vinous
The 2021 Clos Apalta comprises 75% Carménère, with the remainder filled out by Cabernet Sauvignon and Merlot, sourced from the eponymous Apalta Vineyard. It was aged for 24 months in oak barrels, two-thirds of which were new. This dark purple wine reveals nuanced aromas of graphite, herbs, dried plums and blackberry marmalade, complemented by mint, boldo and garrigue-like notes over a green bell pepper layer. Plush and ample on the palate, it is lifted by a mild refreshing quality that adds a rare nimbleness to its flow. This long-lasting red is a serious wine, less influenced by Michel Rolland's style than in other years, as the fresh vintage imparted a lighter, less ripe and more expressive character. Clos Apalta is one of those rare Chilean wines that reliably showcases the characteristics of each vintage while maintaining a consistent house style. That steadiness is a boon for consumers, as it allows them to appreciate the impact of different vintages, which is a significant part of the allure of high-quality wines.
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer:
Vin Lorenc GmbH | Rudolfstr. 45 | 40549 Düsseldorf
Weitere Informationen über das Weingut Clos Apalta
Clos Apalta hat ein Mikroklima, das sich deutlich vom allgemeinen Klima Chiles unterscheidet. Man könnte es halbmediterran nennen, mit Winterregen und einem langen, trockenen Sommer; Wetterbedingungen, die den Trauben eine optimale Reife ermöglichen. Die extreme thermische Schwingung begünstigt die Ansammlung von Anthocyanen, die die tiefe, satte Farbe der Weine erzeugen. Der Weinberg liegt am Eingang des Apalta-Tals -die 60 Hektar sind amphitheaterartig angelegt- und genießt eine meist südöstliche Ausrichtung, die in Colchagua ziemlich selten ist. Die Sonne wird dadurch einschränkt und schützt die alten Reben, die auf kargen Granitböden gepflanzt sind, vor extremer Hitze. Der Fluss Tinguiririca und die Hügel der Präkordillere der Anden, die den Weinberg umschließen, sorgen dafür, dass die Reben den Elementen ausgewogen ausgesetzt sind: Bei Sonnenuntergang schützen die Ausläufer die Trauben vor den Sonnenstrahlen und verhindern Verbrühungen und Austrocknung in der heißesten Zeit des Tages.